Ako som schudol takmer 10kg za tri mesiace

Pridal/a petiar dňa

Disclaimer: nie som výživový poradca, nie som lekár, nie som aktívny športovec, nie som našťastie ani podvodník, ktorý vám ide predávať zázračný prípravok na okamžité schudnutie bez námahy. Taký neexistuje, preto tento disclaimer. Ale aj tak sa mi tento rok podarilo schudnúť takmer 10 kg za približne tri mesiace. Boli za tým tri veci - alkohol, strava a cvičenie. Prosím, neberte tento článok ako ultimátny návod, skôr ako inšpiráciu pre niečo, čo by mohlo fungovať aj vám. Každý máme iné telo, iný metabolizmus.

Opäť v posilňovni

S posilkou mám skúsenosti už od strednej školy, kedy ma tam prihlásila mama, aby som nabral trochu svalov. Bola to klasická paneláková zašiváreň, do ktorej ktosi pozváral nejaké činky, lavičky a základné stroje. Stretávala sa tam partia sídliskových chlapcov a spoločne sme slintali nad plagátmi Doriana Yatesa, Lee Haneyho, či, samozrejme, Arnolda Schwarzenegera. Následne nad všetkými babami, ktoré budeme v lete na kúpalisku vďaka svojim svalom ohurovať. Dôležitejšie ale bolo, že sme v časopisoch Kulturistika a Muscle and fitness získavali cenné praktické rady o tom, ako cvičiť a ako si postaviť tráningový plán. Hoci som nikdy nešiel príliš do hĺbky, v neskorších obdobiach mi to vždy pomohlo, keď som sa raz za čas rozhodol zase začať cvičiť. Tak tomu bolo aj teraz.  Keďže mi nešlo primárne o objem postavil som si dvojdňový split, pričom som ho prvé týždne dal dvakrát. Na začiatku každého cvičenia 20 minút na stacionárom bicykli, kde som si udržiaval tep vo frekvencii, pri ktorej sa primárne spaľujú tuky, čo je u mňa okolo 125 úderov za minútu.

Strava

Glykemický index. To je niečo, čo som sa dozvedel od Mira Veselého a funguje mi to výborne (pozor! opakujem - každému funguje niečo iné). Ide o jednoduchý princíp metabolizmu, pri ktorom telo spracúva cukor a premieňa ho na energiu (toto je veľmi zjednodušené, ale na vysvetlenie postačí). Tak by to malo byť. Ak telu dodávame primerané množstvo cukru (sacharidov), všetko funguje ako má a nikde nič nepribúda. Problém je, ak naraz príjmeme veľa cukru - telo dostane niečo ako šok ("Ach, toľko cukru, čo s ním budem robiť!?") a začne si ho ukladať. A kam si ho telo ukladá? Do tukov. A v tom šoku to ukladanie dokonca preženie až tak, že aj zabudne potrebnú časť cukru premeniť na energiu a vy vlastne ostanete hladní. Dôkaz? Spomeňte si na opulentný nedeľný obed, na ktorom sa prejete tak, že už nevládzete a potom zrazu o päť minút nemáte problém zjesť ešte koláčik. To je ono. No a to, ako rýchlo vie istá potravina dodať telu cukor, sa volá glykemický index. Takže našim cieľom v tomto prípade bude jesť potraviny s nízkym glykemickým indexom, aby telo čo najviac cukru premieňalo na energiu a čo najmenej ukladalo. Ja som to nebral nejako extra prísne, ale už len to, že miesto slaniny s vajíčkami som si dal na raňajky jogurt s ovsenými vločkami, dosť pomohlo.

Alkohol alebo 4P

Keď chceš niečo zdôrazniť, sprav mnemotechnickú pomôcku. Tá moja sa volá 4P a znamená Prestaň piť pivo, preboha! Priznávam, som pivkár a toto rozhodnutie sa nerodilo ľahko. Ale rodilo sa v zime, kedy nemávam až taký veľký smäd, nie sú grilovačky ani guláš party a navyše, keď som videl ten efekt už po prvom mesiaci, tak ma to poriadne namotivovalo. Pivo mi rozhádže trávenie tak, že hoci som sa predtým doma dobre (a zdravo, viď vyššie) najedol, v krčme som zjedol jedny chrumky a po návrate som ešte vyžral pol chladničky. Samozrejme, že ak ho nepijete hektolitre tak by ste asi schudli aj tak, ale bez piva to šlo tak rýchlo, že som to považoval skoro až za podvádzanie. Nezabudnite, 4P!

A dobrá rada nakoniec

Keby existoval nejaký prípravok, vďaka ktorému hneď a natrvalo schudnete, už by ho dávno mal každý. Neexistuje. Ničomu takému neverte. A druhá, ešte dôležitejšia vec - je to drina, trvá to dlho. Ale treba si to odmakať, neoklameš to. Nič hodnotné na tomto svete nie je zadarmo.

Pridať nový komentár

A ešte si overíme, či toto píše človek a nie robot.
Never hoaxom a odpovedz ako vzdelaný človek.