Ad: Tak ako každý rok

Pôvodne komentár ku Caliho zápisku Tak ako každý rok sa mi nakoniec rozrástol natoľko, že som sa rozhodol publikovať ho ako regulérny článok. To znamená, že ak chcete čítať ďalej, mali by ste si najprv odskočiť. Odskočiť na ten pôvodný, som myslel. Ale aj tak sa najprv pokúsim zhrnúť o čo v ňom išlo, resp. ako som ja pochopil to, o čo v ňom malo ísť.

Čas od času (a v tomto smere zvolil Cali názov svojej úvahy veľmi trefne) sa na niektorom zo slovenských webov píšucich o folkovej muzike objaví komentár na tému menšinovosti nášho žánru sprevádzaný zvyčajne viac či menej vágnym návrhom ako túto situáciu zlepšiť. Čo mi však pri každej podobnej pripomienke uniká, je presne to, čo vlastne ešte chceme zlepšovať?

Slovenská folková scéna (a slovo folk si v celom článku pokojne zamieňajte za iný žáner - country, bluegrass, trampská hudba - podľa vašej chuti) je podľa mňa presne tam, kde patrí a je taká aká si zaslúži byť. V lete máme každý víkend aspoň jeden festival, pričom tie najväčšie návštevnosťou hrdo konkurujú aj najlepšiemu festivalu na Slovensku. Máme dva skvelé webové portály - Folk.sk obsahuje viac než tisícku rozhovorov, reportáží, profilov, atď., FolkCountry.sk uchvacuje entuziazmom a mnohými inými, než len spravodajskými aktivitami. Existuje takisto niekoľko stálych scén, na ktorých sa dá účinkovať nielen v lete, existuje dokonca agentúra Camille pohybujúca sa vo folkových vodách asi s úspechom, keďže sa už niekoľko rokov drží na nohách. A folkáči sa môžu tešiť aj z encyklopédie Folk na Slovensku. Z osobných skúseností viem, že na koncerty chodia ľudia. Jasné, nepríde ich toľko, koľko by prišlo na ktorúkoľvek zo špičky populárej hudby, ale mne je príjemnejšie hrať pre desať ľudí, ktorí prišli preto, že chcú počúvať, ako cítiť sa byť viac módnym trendom než hudobníkom pred tisíckou pubescentov. A keď sme pri hudobníkoch - máme skvelé kapely i pesničkárov. Srdce mi zaplesá vždy, keď prechádzajúc okolo neznámych ľudí na niektorom z festivalov začujem napríklad "...utekám si po pivo a potom rýchlo na Bobovu diétu!". Znamená to, že už nie sme len zvuková kulisa, ale ľudia nás poznajú, registrujú, sledujú a majú či nemajú radi. Čo ešte viac chceme?

Pokusov dosiahnuť to niečo som zažil už viacero. Priamym účastníkom som sa stal pri tvorbe časopisu CFT, čo bola veľmi dobrá vec, žiaľ, spôsob vedenia redakcie a nie celkom jasný zámer vydavateľa (alebo až príliš zrejmý zámer) mali za následok zánik projektu po necelých dvoch rokoch. Na stránkach festivalu Lodenica sa potom ešte čas od času objavili ankety o najlepšieho speváka či speváčku s prísľubom slávnostného galavečera spojeného s vyhlasovaním výsledkov, ale (našťastie) znovu ostalo len pri rečiach.

Cali má ale chuť spraviť prevrat na slovenskej scéne a ja mu to nielen úprimne prajem, ale som veľmi zvedavý, čo bude výsledkom toho prevratu. Pretože si myslím, že naša muzika je tam, kde má byť. Toto je jej miesto. Netvrdím, že sa nedá ísť ďalej, nerezignujem, taká Hrdza si na Pohode zahrala a zaslúžia si to. Lenže v knihe návštev na webe, kde táto polemika vznikla, nájdeme príspevok, v ktorom autor označuje Katku Koščovú a "superstaristov" za "šmejdov". Nie je to, žiaľ, ojedinelý signál, ktorý jasne dáva najavo, že pokiaľ si nezametieme pred vlastným prahom a pokiaľ budú existovať folk/country/bluegrass/tramp šovinisti tak nám neostáva nič iné, len akceptovať fakt, že naša scéna je jednoducho skvelá a jedinečná a ak by náhodou aj chcela niečo viac, tak si to nezaslúži.

Na záver si neodpustím kritiku spôsobu, akým Cali vyhlásil anketu. Hlasovanie v komentároch je príliš amatérske riešenie pre taký veľký portál, definované sú len tri kategórie a navyše veľmi nejasne. Ak spevák/speváčka pojmeme čisto sémanticky, kde sú pesničkári? Na druhej strane - ak zahŕňajú aj pesničkárov (a teda je ich názov mätúci), kde je rozdiel medzi spevákmi (ľudí, čo naozaj vedia spievať) a pesničkármi (nami, ktorí sa radšej spoliehame na iné veci). Ako sa bráni proti viacnásobnému hlasovaniu od jedného človeka? (ja viem, že sa to nikdy nedá úplne, ale však rypnúť si môžem, nie?) Ale aby sa nepovedalo že len kritizujem, tak verejne vyhlasujem, že ak Cali prejaví záujem, tak som ochotný mu s podobnou anketou pomôcť.

Mimochodom - každý, kto do komentárov napíše, že kritizujem, lebo sa bojím, že anketu nevyhrám, získava titul Blbec roka (a možno storočia, ale to neviem - idioti sa množia geometrickým radom...) ;-)

Publikované dňa
Zaradené v kategóriach: