Naj roku 2007

V mojich článkoch si podchvíľou môžte prečítať že toto a tamto je film roku, tam zase niekto natočil album roku alebo dokonca že sa niekto stal blbcom roku. Niektoré veci ma proste v danej chvíli zaujmú natoľko, že nešetrím superlatívami, i keď to vždy myslím úprimne a naozaj málokedy svoj názor neskôr poopravím. Predsa som sa ale rozhodol zosumarizovať všetky svoje naj za uplynulý rok, upozorniť tak na články či udalosti ktoré vám možno unikli a zase a znovu dokázať krásny fakt, že ja mám vždy pravdu (to je ale na úlne iný príbeh, tak to dnes nebudem rozoberať ďalej).

Album roku 2007

No a keďže som hudobník tak čím iným by som mal začať než albumom roka. Števo Šanta ten svoj ešte stále točí, tak dúfam, že jeho názov sa objaví v podobnom článku o rok. V uplynulých 12tich mesiacoch som ale, ako iste stály čitateľ vie, objavil veľa novej a dobrej hudby. Jednotkou sa ale paradoxne stal album formácie, ktorú už poznám dlhšie. Fanfáry, dámy a páni, Acoustic Colours: Natural Fusion.

Film roku 2007

Mimoriadne ťažké rozhodovanie. Z množstva výborných filmov, ktoré som v priebehu hodnotiaceho obdobia videl, mi navrch vyplávali dva. Oba sú nádhernými hudobnými príbehmi a zatiačo v Once okrem hudby dominuje pekný príbeh o láske dvoch ľudí, v Heima je to láska k rodnému ostrovu a k ľuďom na ňom žijúcim. Soundtrack k Once znel u nás doma asi dva týždne vkuse, DVD Heima som si pozrel trikrát za sebou, tak ma uchvátilo. Napriek tomu sa ale váhy nakoniec predsalen priklonili na stranu Glena Hansarda a Markéty Irglovej a to práve kvôli tomu, čo som spomenul aj v závere svojho článku o Once.

Koncert roku 2007

Tu sa samozrejme nejedná o môj koncert, ale o koncert nejakého iného muzikanta alebo skupiny. A keďže som ich tento rok veľa nenavštívil, bol výber veľmi jednoduchý a jednoznačný - londýnske vystúpenie írskeho pesničkára Damiena Rice-a.

Objav roku 2007

Na tomto mieste sa aj trošku hanbím, že to uvádzam ako objav, teda že otvorene priznávam že som túto skvelú kapelku objavil až teraz, ale veď lepšie neskôr ako vôbec. A to v prípade Sigur Rós platí úplne. Nielen preto, že im moju "cenu" za film roku vyfúkol akýsi ryšavý ír, ale hlavne preto, že sú objavom v každom slova zmysle - či už spôsobom akým som prišiel k ich muzike cez ich film alebo tým aké to celé bolo silné, až také, že po dvoch týždňoch som ich musel prestať počúvať - už mi to liezlo na mozog. Ale dnes si napríklad album Takk... kedykoľvek rád pustím.

Udalosť roku 2007

Neviem, či nie je táto kategória trošku zbytočná, pretože je veľmi pravdepodobné, že sa v nej rok čo rok bude objavovať jedna a tá istá udalosť. Hudobný sviatok dobrej hudby a skvelých ľudí, ktorý na Slovensku nemá obdoby. Radosť z najväčšej hĺbky duše, poklona tolerancii a usmievavé slnko. Najpríjemnejšia a najviac duchu prospešná závislosť. Festival Pohoda 2007. Aj napriek tomu, že dvaja veľmi dobrí headlineri z rôznych príčin svoje sety nakoniec neodohrali, bola Pohoda zase a znovu jednoducho skvelá.

Tak toto je môj skromný prehľad toho naj čo ma počas uplynulého roku najviac zaujalo. Snáď v tom zozname nájdete kúsok inšpirácie aj vy, ako tak sledujem reakcie čitateľov pod svojimi článkami tak sa mi zdá, že na tento web chodia ľudia s podobnými vkusom ako je ten môj. A chodí vás sem čoraz viacej, za čo by som sa vám chcel veľmi pekne poďakovať - vaše návštevy a komentáre ma motivujú k tomu aby som písal ďalej a snažil sa písať zaujímavejšie a lepšie. Za uplynulý rok sa petiar.sk umiestnil v prvej 20tke webov slovenských hudobných interpretov a pokiaľ ide výlučne o folk a country, tak tam získal jednoznačne prvé miesto (zdroj: naj.sk). Keď uvážime, že na tomto webe funguje meranie štatistík len necelého pol roka, je to fantastický výsledok. Vďaka vám.

Koncom tohto výročného článku by som vám rád poprial všetko dobré v novom roku 2008. Prajem vám aby bol minimálne tak úspešný ako bol ten predchádzajúci, aby sa vám splnilo čo najviac z vašich snov, aby ste objavili, zažili a naučili sa veľa nového a ak vás už majú stretnúť kopance, nech vás vždy posunú dopredu!

Publikované dňa
Zaradené v kategóriach: