Logitech Cordless Desktop S 530 Laser for Mac (recenzia)

Hneď ako som vôbec poprvýkrát začal zháňať nejakú náhradu originálnej Apple myši a klávesnice, dostal som sa k dvom výrobkom. Prvým bola bezdrôtová (nemci na to majú srandovné slovo "schnurlos") súprava od Microsoft Wireless Laser Desktop for Mac, druhým taktiež laserová bezdrôtová súprava Logitech Cordless Desktop S 530 Laser for Mac spoločnosti Logitech. Microsoft u mňa neuspel ihneď. Mnohí by si mysleli, že sa tak stalo kvôli nejakému apple-šovinizmu, napríklad aj ten predavač v Apple centre v bratislavskom Poluse, u ktorého som sa na túto klávesnicu a myš pýtal chtiac si ju poobzerať a vyskúšať. S priblbo-dôležitým výrazom v tvári mi vysvetlil, že oni predávajú len Apple produkty. V poriadku, ten MS Office pre Mac si teda kúpim u konkurencie. Ale to som odbočil. Microsoft klávesnica pre Mac je totiž ten "zlomený" typ a ja na tom neviem písať a ani sa mi to nechce učiť. Vyhral teda Logitech a ja vám, skôr než sa doň pustíme, poviem, prečo som si vlastne zháňal novú, ne-apple klávesnicu a myš.

Zhruba po pol roku po tom, čo som si kúpil počítač Apple iMac, začala sa predávať novinka - dvojtlačítková myš s guličkou. Ja viem, že spojenie slov novinka a dvojtlačítková myš vyznieva v roku 2006 (vtedy prišla Mighty Mouse na trh) prinajmenšom tak srandovne, ako to nemecké slovo v úvode článku, ale lepšie teraz ako nikdy, že. Tak sme aj my, applisti, mali možnosť okúsiť slasti dvoch tlačítok a guličky, náhrady populárneho kolieska, v tomto prípade umožňujúceho pohyb do všetkých štyroch strán. Na prvý pohľad veľmi praktické, preto som si túto myš s nadšením kúpil. Skúsenosti ma, žiaľ, trošku schladili.

Apple rozhodne vyrába periférie, ktoré stačia potrebám bežných užívateľov. Skontrolovať a odpísať na pár e-mailov, prezrieť niekoľko webových stránok, roztriediť fotografie z rodinnej oslavy a postrihať video, napísať o tom blog a vypočuť si najnovší album obľúbenej kapely. Ja však pracujem na počítači niekedy aj celý víkend. Keď programujem, dostáva zabrať klávesnica, keď nahrávam muziku, pocíti to myš. Výsledkom bola nespokojnosť s komfortom pri písaní na Apple klávesnici (a tiež minimálnou odolnosťou voči omrvinkám v nej). Táto sa po čase prejavila postupným nereagovaním niektorých tlačidiel na dopady mojich prstov (keď "odíde" CapsLock, tak to tak nevadí, ale šípka doľava už naserie). Po jej dôkladnom umytí prestala fungovať úplne. Koliesko myši sa zašpinilo tak, že nefungovalo vôbec. Výrobok sa nedá rozobrať (teda dá, ale je to nevratný proces), preto je na webe niekoľko návodov ako vyčistiť koliesko opakovaným drhnutím handričkou, ktorá nepúšťa chlpy, namočenou v nejakom liehovom roztoku. Vyskúšal som, zafungovalo a po troch dňoch fungovať zase prestalo, tak som sa rohodol, že sa jej zbavím. Ale aby to nevyzeralo, že Mighty Mouse je nepoužiteľný produkt. Vôbec nie. Moja spolubývajúca Leena, ktorej som ju daroval, sa z nej veľmi teší. Sú zhruba v rovnakom veku.

A tak som si pred pár týždňami rozbalil zásielku z jedného internetového obchodu. Balenie obsahuje, okrem klávesnice S530 a laserovej myši MX600, USB prijímač, nástavec pre USB prijímač pre prípad, že je váš USB port mimo dosahu signálu, dve batérie typu AA do myši, dve typu AAA do klávesnice, CD s ovládačmi a inštalačný manuál. Môj prvý dojem bol, žiaľ, sklamanie. Klávesnica na obrázkoch na stránke výrobcu vyzerá omnoho lepšie ako tá, ktorú som vybalil z krabice. Po pár hodinách práce si akoby môj zrak privykol a teraz sa už za pôvodnú, asi prehnanú reakciu aj trošku hanbím. Myš sa mi zapáčila ihneď - ergonomický tvar, spolu 10 tlačidiel z ktorých každé sa dá pohodlne a neomylne dosiahnuť prstom - na takéto veci sa zvyká okamžite. Do oboch hlavných komponentov som vložil batérie, do optickej mechaniky disk s ovládačmi a spustil inštaláciu. Tá urobí to, že v okne System preferences v skupine Other vytvorí novú sekciu s názvom Logitech Control Center. Trošku som ju musel hľadať domnievajúc sa, že inštalácia prispôsobí skôr existujúcu Keyboard and Mouse - táto ostala nezmenená. Spôsob konfigurácie je viac než jednoduchý, možnosti veľké. Po kliknutí na obrázok klávesnice, resp. myši sa otvorí ďalšie okno so zoznamom tlačidiel (v prípade klávesnice, samozrejme, len tých "programovateľných") a pri každom z noch rozbaľovací zoznam s ponukou akcií, ktoré je možné konkrétnemu tlačidli priradiť. Tento bol na priloženom ovládači (verzia 1.6.2) relatívne skromný a tak som trošku pátral. Google ma poslal na stránku výrobcu odkiaľ som si stiahol ten istý ovládač vo verzii 2.1.3. Jeho možnosti boli už omnoho uspokojivejšie aj pre takého hnusne náročného užívateľa ako som ja. Po inštalácii a reštarte som odpojil starú klávesnicu, pripojil USB prijímač, spároval ho s novými perifériami a bolo hotovo. Fungovalo.

Po pár dňoch práce, v ktorých som trošku robil s fotkami, písal nejaké texty, maily, browsoval web, nahrával pesničku v GarageBand a cca 10 hodín programoval, napísal 1000 riadkov kódu, zadarmo a vo vlastnom čase, vy tupé stádo... Ops, prepáčte, nechal som sa uniesť. Jednoducho povedané - robil som asi to, čo obvykle na počítači robievam a som veľmi spokojný. Klávesnica má pre mňa ideálny zdvih, je úplne plochá, ale naspodu sú dva kolíčky, ktorými sa dá trošku nakloniť. Programovateľné tlačidlá sa stláčajú trošku ťažšie (a to je možno zámerne - spustiť omylom iPhoto nie je žiadna výhra) a nie sú "klikacie", čím mám tým na mysli to, že neviem presne či som tlačidlo stlačil alebo nie. Ale toto mi nijako nekazí zážitok z používania. Naopak - veľmi som si obľúbil napríklad tlačidlá s tou istou funkciou ako má koliesko na myši - pri písaní je to veľmi praktické. Tie ostatné robia štandardne asi to, čo by ste predpokladali: otvárajú aplikácie (Mail, Safari, iTunes, iPhoto), zvyšujú/znižujú hlasitosť, či vypínajú počítač. Ako slováka trošku zamrzí absencia verzie so slovenskými popiskami, vedľa originálnych ani nie je dosť miesta na ich dodatočné nalepenie.

Laserová myš MX600 je kvôli batériám ťažšia ako Mighty Mouse, ale ergonomicky je na tom lepšie. Je presná a ako som už písal, každé tlačidlo na nej sa dá pohodlne dosiahnuť prstom. Signál je celkovo veľmi dobrý - spočiatku som používal nástavec pre USB prijímač tak, že som ho mal pár centimetrov od periférií, dnes som sa ale rozhodol skúsiť ho pripojiť priamo do iMacu (čo, ako vieme, znamená zozadu počítača) a bez problémov som tak napísal tento článok. Skúšal som tiež, za použitia spomínaného nástavca umiestniť prijímač zhruba do miest, kde by sa hypoteticky nachádzal USB port Mac Pro stojaceho pod stolom a signál bol stále bezproblémový. Keď som umiestnil klávesnicu asi pol metra od iMac-a, signál zoslabol tak, že do prijímača sa už nedostalo každé stisknutie klávesy, čo je vlastne nepoužiteľné. Jedine ak máte dosť silné nervy.

Pozerám, že mi tá recenzia nejako nabobtnala, tak poďme rýchlo na záver, aby nevykypela úplne. Súprava Logitech S530 pre Mac je adekvátnou, ak nie lepšou náhradou originálnej Apple klávesnice a myši pre tých, ktorým tieto nestačia. Vhodne skombinované prvky multimediálne a "profesionálne" robia tento výrobok veľmi univerzálnym a výrobca aktualizáciou ovládačov dokazuje (snáď), že tento výrobok neodsúva na okraj svojho portfólia v tejto oblasti.

Súvisiaci článok:
Recenzia Logitech S530 Cordless Desktop pre Mac na serveri MacPlanet.sk

Publikované dňa
Zaradené v kategóriach: