Čítanie na víkend

Zobudil som sa dnes podstatne skôr ako mávam vo zvyku a to aj napriek tomu, že v piatok zvyčajne pracujem z domu, takže odpadá cesta do práce (mohol som napísať "otravná cesta...", ale niekedy je celkom fajn). Stojac pred naším domom, počúvajúc susedových syna ktorý default plače a inhalujúc nejaké nezdravé veci všimol som si, že je náš trávnik nádherne pokrytý jesenným lístím. Celkom mi to zdvihlo náladu a v mysli som zosnoval peknú fotografickú kompozíciu. Aspoň otestujem môj nový statív. Lenže potom som sa doma rozčuľoval nad človekom, ktorý pre dnešný deň zostavil predpoveď počasia. Keby sa aspoň pozrel z okna, nemusel zo mňa robiť blbca. Ja viem, že na slovenské "preskakovanie kaluží" sa to ani zďaleka nechytá, ale polooblačno a 19 Celziových stupňov vyzerá fakt úplne ináč. Uf, ale som sa zase rozkecal, čo? Nebojte sa, toto nie je to čítanie na víkend, mám pre vás niečo omnoho lepšie.

Cimrmanova hvězdná hrozba

Priznám sa, sám so sa veľakrát zamýšľal nad tým, čo ešte svetu tento český velikán prinesie a či vôbec ešte niečo priniesť stihne. Tiež ma zaujímalo kam až sa može dostať uznanie a jeho popularita a či vlastne existuje nejaká hranica? Na základe posledných udalostí okolo tejto fiktívnej osoby sa zamyslel aj Ladislav Smoljak vo svojich článkoch Benefice pro Otu Plka a Cimrmanova hvězdná hrozba.

Pokrytecký kšeft a Etika internetovej žurnalistiky

Moj obľúbený bloger Arthur Dent publikuje časť zaujímavého rozhovoru o tom, ako to chodí v (niektorých) krajinách tretieho sveta. Uvažujete prispieť na hladujúce deti v Afrike? Prečítajte si najprv článok s názvom Pokrytecký kšeft.

Keďže sa internetovej žurnalistike venujem aktívne už niekoľko rokov, zaujal ma aj slovný súboj Tomáša Bellu a Arthura Denta. Otázku "Je potrebné definovať nejaký špecifický predpis alebo kódex (nazvite si to ako chcete), ktorý by definoval etiku pre publikovanie na internete, resp. rozšíril terajší novinársky kódex o pravidlá pre oblasť internetu?" vzniesol šéfredaktor Lupa.cz. Tomáš Bella, šéf administrátorského tímu blog.sme.sk tvrdí, že áno, Arthur Dent nesúhlasí. Jemný, brilantný a inteligentný slovný súboj. Akoby vám niekto vyrazil mozog z hlavy plátkom citrónu obaleným okolo masívnej zlatej tehly, že, Arthur? A nájdete to tuná:

Etika internetové žurnalistiky I
Etika internetové žurnalistiky II

Mimochodom, svojim nezameniteľným štýlom napísal úvahu na tému novinárčina vs. blogy aj Radek Hulán vo svojom článku Kriplíci versus géniové. Áno, čítam jeho blogy a linkujem jeho články, no a?

Kategórie vs. tagy a ich funkcia na webe

Piki napísal článok, ktorý mi ako prvý objasnil, čo do pekla sú to tie tagy. Hodil som mu ešte pár komentárov aby som si bol úplne istý že je to tak ako si som si myslel že to je. Ak sa venujete tvorbe webov alebo ste podobný šialenec ako ja a programujete vlastný redakčný systém, určite ho oceníte. Článok sa volá Kategórie verzus tagy - porovnanie funkcií na webe.

To lístie som odfotiť nestihol. Prišli chlapíci so všelijakým motorovým náradím a keď odišli, ostal len anglický trávnik. Asi som príliš šuchtavý na to aby som odfotil tie šuchotavé veci. Prajem pekný víkend!

Publikované dňa
Zaradené v kategóriach: