Máme takého prezidenta akého si zaslúžime. A ja sa hanbím za to, že pochádzam z Prievidze.

Dúfal som a veľmi som držal palce, avšak ľudová hlúposť je zakorenená asi príliš hlboko. Ešte veľmi dlho bude túžba potrestať úspešných silnejšia ako snaha dosiahnúť niečo sám za seba, bez pomoci štátu. Tá momentálne prichádza nesystémovo, v podobe zrna ktoré nám súčasná vládna koalícia hádže plnými priehršťami ale ktoré inteligentným ľuďom zapácha podozrením z nevyhnutného vyčerpania zásob. Potom je, samozrejme, najjednoduchšie obviniť bývalú vládu. Tá, ktorá zatiaľ ako jediná počas našej krátkej existencie zavádzala síce nepríjemné ale premyslené a úspešné opatrenia. Členstvo v EÚ, NATO, pravidelné zvyšovanie nášho ratingu sú dôkazy, ktoré sa nedajú prehlušiť ani Ficovým mohutným hlasom a už vôbec nie jeho slovami. Len občas, keď za postupne sa dostavujúce úspechy minulej vlády dáva kredit sám sebe.

Jeho populistická cesta bude teraz o to ľahšia že mu v ceste nebude stáť ani náš najvyšší štátnik, za ktorého si občania nášho štátu zvolili pána Gašparoviča. Funkcia prezidenta mu totiž dáva isté možnosti ako korigovať rozhodnutia parlamentu. Otázka je prečo by to robil, keď si ho sám pán premiér dosadil tam, kde ho potrebuje. Alebo skôr tam, kde potrebuje takého ako on aby mu náhodou niekto inteligentný nestál v ceste. Niekto ako pani Radičová - žena s charizmou, šarmom, inteligentná a férová.

Toľko možností ako napadnúť Gašparoviča v predvolebnej kampani, toľko rán pod pás mohla uštedriť ale neurobila to. Bola férovým súperom a usmievala sa. Prešla predvolebnou kampaňou s ľahkosťou a eleganciou. To sa ale nenosí a trestá prehrou. Na druhej strane stál Fico neustále prskajúci na médiá a kopajúci okolo seba ako chorý kôň spoločne so svojim kandidátom, ktorý mal v diskusných reláciach vážne problémy vypustiť zo seba súvislú vetu s nejakou logickou stavbou. A to už nehovorím o "podpore" zo strany pána Slotu, ktorý spoločne s kolegyňou Belousovou kopali smerom k slovenským intelektuálom.

Z pohľadu Fico, Gašparovič, Slota a Belousová boli voľby o pretlačení svojho človeka tam, kde im nebude zavadzať a ich súper bola paradoxne nie pani Radičová ale liberálna tlač, pretože informovala pravdivo. V každom prípade sa porazeným v týchto voľbách stal každý občan Slovenskej republiky, i keď si to nadpolovičná väčšina vôbec neuvedomuje. V Prievidzskom okrese je to dokonca až 70% ľudí, ktorí svoj hlas dali Ficovi, pretože to bol on, o koho išlo. Vo svetle reflektorov stál síce Gašparovič, ale len ako jeho marioneta. Hanbím sa za to, že pochádzam z Prievidze a vzdávam hold inteligentným, pracovitým a úspešným bratislavčanom.

Roberta Fica neuznávam ako svojho premiéra, Ivana Gašparoviča ako svojho prezidenta. Sociálna demokracia je cesta tam, kde sa všetci budú mať rovnako - rovnako zle. To už tu bolo. Je škoda, že sme nepoučiteľní a preto si zaslúžime trest v podobe výsledku prezidentských volieb.

Publikované dňa
Zaradené v kategóriach: