Hlas londýnskeho metra umlčaný za paródie na hlásenia pre cestujúcich

Londýnske metro, Tube, je charakteristické mnohými vecami, ale jednou z naj je rozhodne neustále sa opakujúci až otravný oznam "Mind the gap!". Jeho voľný preklad by mohol znieť "Pozor na dieru (medzeru)!" a myslený je často nemalý priestor medzi vozňami vlaku a okrajom nástupišta, príčina niekoľkých desiatok úrazov ročne. Tento oznam sa v písanej podobe dostal dokonca až na dámske nohavičky z predajní suvenírov, kde naberá úplne iný, omnoho vtipnejší, význam. Z tohto pohľadu je potom viac než kuriózne, že keď Emma Clarke (ktorá svoj hlas metru prepožičala) nahrala niekoľko veľmi vtipných oznamov trefne charakterizujúcich pomery v londýnskej podzemnej preprave, spoločnosť TfL ju za to vyhodila.

36-ročná Emma Clarke je profesionálny voiceover artist. Takýto človek prepožičiava, alebo skôr prenajíma svoj hlas rozhlasovým zvučkám, reklamám alebo aj supermarketom. Ich fotku budeme teda sotva poznať z novín, pravda, pokiaľ to nedôjde tak ďaleko, ako v tomto prípade. Londýnske metro je obrovská spoločnosť, ktorej služby využijú denne viac ako 3 milióny ľudí, napriek tomu bola Emma vždy viac či menej skrytá. Jej fotka sa začala objavovať v novinách až pred pár dňami, keď na svojej webstránke uverejnila niekoľko veľmi vtipných paródií na oficiálne hlásenia z metra, za čo s ňou TfL (Travel for London) rozviazala kontrakt.

No, rozviazala kontrakt... Hovorca TfL to samozrejme povedal omnoho viac diplomatickejšie, citujem: Niektoré z tych paródií sú veľmi vtipné. Ale je od nej trochu hlúpe uťahovať si zo služieb, ktoré poskytuje jej klient. London Undeground ľutuje, že musí oznámiť, že ďalšia spolupráca so slečnou Clark sa odkladá na neurčito. Lenže mne sa zdá, že táto londýnčanka si vôbec neuťahuje zo služieb samotných (i keď námetov by bolo, to vám poviem!), ale skôr z nás, cestujúcich, či dokonca v jednom prípade i sama zo seba. Ale veď to už nechám na vás. Doplnil som aj preklady, aby z toho niečo mali i ne-anglicky hovoriaci čitatelia, avšak myslím si, že ten pravý pôžitok a zábavu si vychutnajú len tí, ktorým sú pomery na staniciach a vo vozňoch londýnskeho metra dôverne známe.

Neodhadzujte odpadky po vlaku. Použite, prosím, vandrákov.

Radi by sme upozornili našich priateľov - amerických turistov, že takmer určite sa rozprávate príliš nahlas.

Radi by sme upozornili cestujúcich, že úsmev je v podstate prejav priateľstva a nie znak slabosti.

Tak a sme tu opäť, namačkaní v prepotených vozňoch metra. A dnes je streda - takže do alkoholických orgií, ktoré vás dostanú do stavu v ktorom budete schopní popierať svoju priemernosť, už ostávajú len dva dni. A, preboha, ak ste žena, usmejte sa na toho chalana vedľa vás a urobte mu radosť. Pravdepodobne nemal sex už niekoľko mesiacov.

Rada by som upozornila pasažierov, že podobne ako všetci voiceover umelci pravdepodobne vyzerám úplne ináč ako si predstavujete a mohlo by dojsť k miernemu sklamaniu.

Pasažieri, ktorí vypĺňate Sudoku, príjmite fakt, že sa jedná len o krížkovky pre ľudí s nedostatkom fantázie a nie sú žiadnym spôsobom pôsobivejšie len preto, že obsahujú čísla.

Upozorňujeme pasažierov, že v batohu toho bradatého pána sa nachádzajú len nasledovné veci: nejaké sendviče, preukaz do knižnice a obrázok nahého členku a nie je teda žiaden dôvod pre obavy.

Upozorňujeme obyvateľov Londýna, že v Británii sú aj iné miesta okrem tejto smradľavej mestkej riti a keď si aspoň na pár minút vytiahnete hlavy zo svojich zadkov tak si možno uvedomíte, že M25 (diaľnica okolo Londýna, pozn. prekl.) nie je koniec sveta.

Pozor, toto je núdzové hlásenie. Zlomil sa mi nechet.

Ten pasažier v pásikavom obleku a v okuliaroch za 1000 libier, ktorý očividne pracuje v médiách, urobte prosím jeden krok dopredu ku koľajniciam keď bude prichádzať vlak. Ďakujem.

Mohol by sa ten pasažier v červenej košeli prestať tváriť že číta noviny, pričom sa vlastne uprene pozerá na prsia tamtej dámy? Nikoho neoblbneš, ty opĺzly perverzák.

A na záver nesmie chýbať už legendárna pesnička London Underground, ktorú zrejme pozná už úplne každý, ale k tomuto článku jednoducho patrí.

Publikované dňa
Zaradené v kategóriach: