Recept na bazový sirup

Bazový sirup je najlepší sirup aký poznám. Neviem či je možné ho aj kúpiť bežne v obchode, pretože som vždy pil iba domáci, poctivo vyrobený z kvetov bazy. Ale aj keby sa kúpiť dal asi by nikdy nechutil a nevoňal tak dobre. Preto som si tento rok povedal že by som sa ho už mal naučiť robiť. Zohnal som si recept a píšem si tento článok hlavne preto, že určite ho niekde stratím, tak aby som si ho o rok zase našiel tu.

K príprave bazového sirupu potrebujeme hlavne bazové kvety, preto je dobré pobicyklovať sa po okolí a nájsť nejaký krík. V ideálnom prípade to urobí niekto za vás a tie kvety vám ešte prinesie na opekačku aj s receptom. Vďaka, Zuzka a Lyda! Čo ma prekvapilo najviac bol fakt, že na prípravu 3 litrov sirupu je treba asi len 15 kvetov. No ale keďže ja som ich mal niečo cez 30 rozhodol som sa že si toho sirupu pripravím dvakrát toľko.

Dôležitá poznámka na úvod: Presvedčte sa že máte hrniec s dostatočným objemom a dostatok sklenených fliaš na skladovanie hotového produktu.

Na 3 litre bazového sirupu nám treba:

  • 15 kvetov bazy čiernej
  • 2 litre vody
  • 30g kyseliny citrónovej (nie tú do čaju ale tú na konzervovanie)
  • 2kg cukru.

Ja som sa s ohľadom na množstvo kvetov rozhodol robiť dvojnásobné množstvo tak som všetky čísla vynásobil dvojkou. Okrem cukru - nechcel som aby bol sirup veľmi sladký a tak som ho dal len 1,5 krát viac, teda 3 kg. Ukázalo sa to ako celkom dobrý nápad.

Vodu uvaríme s kyselinou citrónovou, zalejeme ňou kvety bazy a necháme lúhovať 24 hodín. Potom ju precedíme a prevaríme s cukrom. Tu je dôležité nezabudnúť na vhodný objem nádoby - cukor výrazne zvýši objem jej obsahu. Do fliaš to lejeme ešte horúce, pretože pri chladnutí sa v nich vytvorí podtlak a viečko nám pekne zaklapne.
Takto isto sa dá postupovať aj pri výrobe lipového sirupu ale s tým rozdielom, že v pôvodnom recepte treba 15 kvetov bazy nahradiť 75 kvetmi lipy.

Keď sirup vychladne zarobíme ho s vodou a pijeme a tešíme sa. Dobrú chuť.

Publikované dňa
Zaradené v kategóriach: