Práca v Anglicku

Vopred upoznorňujem, že tento článok nie je o zamestnaní v UK všeobecne a nie je to ani žiadna ponuka práce v Anglicku. Tak, SEO máme za sebou a teraz poďme blogovať. Dnes je celkom dobrý deň napísať čosi o tom ako sa pracuje tuná na ostrovoch a zároveň tým aj vysvetlím, prečo v poslednom čase píšem tak sporadicky (aj keď to by som vôbec nemusel, ale keď ja cítim ako vám moje články chýbajú). Dnes som dal výpoveď.

Zhruba pred dvoma rokmi som dostal ponuku od tunajšieho mobilného operátora - ponuku, aká sa neodmieta. Nie len kvôli peniazom, pretože v tomto smere to bolo veľmi fajn aj u môjho predchádzajúceho chlebodárcu a bolo tam fajn aj viacero iných vecí, ako napríklad perfektný kolektív ako po ľudskej tak profesnej stránke, úžasné off-site meetingy a vianočné párty a tak ďalej. Zasvätení vedia. Ale do Anglicka som vždy chcel, veľmi ma to lákalo a keď som videl, že z druhej strany je naozaj veľký záujem (cestu na pohovor asi nepreplatia hocikomu), tak nebolo o čom uvažovať a zobral som to. Lenže už po pár mesiacoch som zistil, že aha, narazila kosa na kameň (tiež máte radi tento krásny frazeologizmus?). Ja to skúsim nejako laicky priblížiť. Predpokladám, že všetci vieme, že moja špecialiácia bola a je dizajn faktúr - akokoľvek neuveriteľne to znie. Odborne sa tomu nadáva aj document composition. Proste nemám na starosti tie čísla, ale vzhľad. Tabuľky, písmo a tak podobne. Mám tú prácu rád. Teda aspoň v predchádzajúcom zamestnaní, pretože tam celý proces vyzeral asi takto:

Zvoní telefón, zdvíham, ozve sa:
- Nazdar Houston! Blbá prezývka, ale lepšia ako Harry. Spoznávam projektovú menežérku.
- Nazdar, čo chceš?
- Mohol by si na faktúre oddeliť domáce a zahraničné sms do dvoch samostatných tabuliek? Som si vymyslel teraz, neviem, či som niekedy také niečo robil...
- Jasné. Kedy ideme na pivo?
- Môžme aj hneď teraz, nemám žiaden meeting... A šli sme.

No a potom som spravil tie sms a keď sme to spolu s kolegami otestovali, tak to šlo von. Odhadom to mohlo celé trvať maximálne týždeň od toho telefonátu. Ozaj, ešte vás to baví? Mňa veľmi, tak poďme ďalej. Teraz tá istá požiadavka ale v mojom terajšom zamestnaní.

 

Projektový menežér napíše BRS (Business Requirement Specification) (1 deň)
Vyberieme si kolegu, ktorého nemáme radi a dáme mu napísať HLSD (High Level Solution Design) podľa toho BRS. (2 dni)
Dostanem na stôl BRS a HLSD. Preklínam úplne všetkých kolegov. Musím to prečítať. (1 deň)
Na základe prečítaného píšem DDD (Detailed Design Document). Mám chuť zjesť vlastné ruky. (2 dni)
Konečne pracujem! 2 hodiny
Unit test a test spätnej kompatibility. Samozrejme, že otestujem aj bankovú zloženku, lebo to s tým veľmi súvisí (rozumej: vôbec to s tým nesúvisí takže kašlem na to, ale budem sa tváriť, že som to otestoval) 3 dni
Delivery. Najotravnejší proces na svete, ktorým dáme najava všetkým naokolo, že my sme to už urobili a teraz to je tam a tam a robte si s tým čo chcete! Dokumentácia tvorí asi 90%, nepreháňam. 1/2 dňa
SIT (System Integration Test). Cvičené opice generujú faktúry a kontrolujú, či je všetko presne podľa požiadavky. Logika a vlastný úsudok tuná nemá miesto, kontroluje sa aj dokumentácia. Na všetko musíte mať papier. Trieska v zadku je mi milšia. (2 týždne)
BRT (Business Requirement Test). No, toto je už lepšie ako SIT, ale stále platí - pravdu má dokumentácia, s vlastným rozumom si choďte strašiť niekam inam! (1 týždeň)
Deployment, alebo nasadenie do reálneho života. Na to treba vyplniť taký veľmi dôležitý formulár, projektový menežér to pripomína denno-denne. Ja ale vôbec neviem čo jendotlivé polia znamenajú tak to vždy len tak skusmo natipujem a nikto sa za tie dva roky neozval. Musí to byť fakt strašne dôležité... (1 deň)

Tak to máme v druhom prípade asi 5 krát dlhší byrokratický proces na ktorom pracuje asi 10 krát viac ľudí. Tak takto nejako vyzerá práca v Anglicku. I keď - možno by som fakt nemal generalizovať, pretože to pravdepodobne súvisí aj s tým, že Ericsson Services Limited je dosť veľká, až obrovská firma. Ale to zase nič nemení na fakte, že za tie dva roky mám plné zuby papierovačiek, písania nepotrebných dokumentov, dohadovania sa o tom čo je a čo nie je požiadavka a ako to autor dokumentu myslel a vypĺňania množstva pracovných výkazov. A týmto zdravím Substance242, s ktorým sme podobnú tortúru zažívali v Alcateli. Čo je tiež veľká firma, takže asi fakt preto.

Tak som dal výpoveď a mením nielen miesto a spôsob práce, ale aj spôsob akým budem zamestnaný. Zo stáleho pracovného pomeru (permanent) prejdem na niečo ako prácu na zakázku s určitou dobou trvania (contractor). Výhodou takéhoto štýlu práce je nepomerne vyššia mzda, nevýhodou je práve tá určitá doba trvania. U mňa sú to tri mesiace, ale to je v poriadku, pretože potom mám už celkom iné plány.

No a práve toto zháňanie si novej práce, vyjednávanie výhodných podmienok a k tomu ešte moja aktuálna práca, do ktorej chodím už pomaly s odporom (ešteže koelgovia sú celkom fajn, dokonca aj šéf je v pohode) spôsobili, že som nemal veľmi času niečo písať a tobôž už nie pracovať na mojom redakčnom systéme. Námetov aj práce je, takže keď bude času, ja sa zase ozvem.

Publikované dňa
Zaradené v kategóriach: