Ako premigrovať z Blogger.com na Drupal (podrobný návod s gramatickým okienkom)

Moja najnovšia klientka, kamarátka, má slušne zabehnutý food&lifestyle blog na Blogger.com. Keďže s ním má väčšie plány, uvažuje nad vlastným riešením a tak sme sa rozhodli, že ho presunieme na vlastnú doménu a na Drupal, samozrejme. Jedna z prvých vecí, ktoré som teda musel riešiť bola ako presunúť existujúci obsah. Našťastie má jednoduchú štruktúru - ide len o blogy a komentáre, ale aj tak som sa potrápil. Nakoniec som, myslím, našiel celkom dobrý spôsob ako využiť WordPress (aspoň vidieť, že na niečo je predsalen dobrý). Prečo ísť takto komplikovane a nevyužiť modul Blogger Importer? Skúsil som, samozrejme, najprv ten ale má to dva háčiky:

  1. je strašne pomalý (import xml obsahujúceho cca 250 článkov a 1000 komentárov trval cez 2 hodiny)
  2. nenaimportoval všetky články

Navyše je to neudržiavaný modul, posledný commit je tam, myslím, 3 roky starý. Ja viem, že komunita a tak, že som to mohol debugovať a možno vymyslieť patch, ale nemám na to momentálne čas, potreboval som riešenie, ktoré funguje. Takéto riešenie má ale WordPress, naimportuje všetko a to ešte celkom rýchlo a tak som nakoniec skončil pri tejto postupnosti krokov:

  1. Vyexportujte blog na Blogger.com v xml formáte
  2. Nainštalujte si WordPress a Blogger Importer plugin
  3. Naimportujte obsah z xml do WP prostredníctvom tohto pluginu
  4. Vyexportujte obsah WordPress inštalácie vo formáte WXR (do .xml súboru)
  5. Nainštalujte Drupal 7
  6. Nainštalujte modul WordPress Migrate - má závislosť na module Migrate, takže budete potrebovať aj ten
  7. Nastavte cestu k privátnym súborom v Drupal inštalácii (gramatické okienko: všimnite si, že je to inštalácii, nie inštalácií!!!)
  8. Použite tento modul na import toho WXR súboru
  9. (voliteľné, ale úspešne vyskúšané) Spravte upgrade na Drupal 8. Použite drush, ak môžte, podľa mojich skúseností je to spoľahlivejšie ako ísť cez UI.
  10. Máme radost, Vincente?

Dôležité: Keď som to dokončil, všimol som si, že cesty k obrázkom v článkoch ukazujú na inštaláciu WordPress-u, čo nie je úplne dobre. Dá sa to ale opraviť jednoduchým SQL príkazom, podobným tomuto: UPDATE field_data_body SET body_value = REPLACE(body_value, 'http://wp_install_dir', 'http://drupal_install_dir') WHERE body_value LIKE '%<img%' (a to isté pre tabuľku field_revision_body.) Toto nemá byť úplne podrobný návod, počas celého procesu je tam niekoľko nastavení ktoré si budete musieť prispôsobiť svojim požiadavkám, prípadne vyskúšať aby ste sa naučili čo ako funguje. Pravdepodobne sa vám to nepodarí úplne presne ako chcete na prvý krát, ale to je v pohode, treba si to vyladiť na svoje vlastné požiadavky. Ak prídete na niečo nové, lepšie, dajte vedieť v komentároch.

Publikované dňa
Zaradené v kategóriach: